Temperatuur regelen in je kamado

Op 5 graden nauwkeurig

Een kamado is een heteluchtoven en grill in een. De temperatuur in de kamado kan je heel precies regelen, tot op de 5 graden nauwkeurig is geen probleem. Ook blijft de temperatuur zeer constant voor je bereidingen, wat veel rust geeft bij het koken. Hoe je de temperatuur regelt leggen we je uit en geven je ook nog wat handige tips mee.

Verschillende kamado’s en kwaliteit

Een kleine disclaimer vooraf, er zijn inmiddels veel verschillende kamado’s op de markt. Het verschil tussen de verschillende merken zit vooral in de kwaliteit van het keramiek (en daarnaast in veel andere zaken uiteraard). Ik ga alleen even in op het verschil met betrekking tot temperatuur beheersing. Met een betere kwaliteit keramiek kan je de temperatuur beter regelen, dit komt kort gezegd doordat een betere kwaliteit keramiek een hoger isolerend vermogen heeft. Het weerkaatst alle warmte in plaats van dat het keramiek de warmte opneemt. Daardoor werkt de besturing directer, blijft de temperatuur constanter en een groot verschil: de kamado koelt sneller af naar een lagere temperatuur.

Temperatuur regelen in de kamado: de basis

Een kamado heeft een luchtinlaat (de luchtschuif onderin) en een luchtuitlaat (de margrietschijf bovenop het deksel). Wanneer je de kamado hebt aangestoken en het deksel is dicht kan je de temperatuur gaan regelen. Wil je weten hoe je de kamado aansteekt? Lees er alles over in dit artikel: aansteken van de kamado.

De temperatuur regel je door een samenspel van luchtschuif en de margrietschijf. De hoeveelheid lucht die door de kamado gaat bepaald hoe hard de houtskool gaat branden en dus hoe laag of hoog de temperatuur is. Eigenlijk is het heel logisch: meer lucht = hogere temperatuur. Minder lucht = lagere temperatuur. En wat er van onder niet in kan komen, gaat er bovenin ook niet uit, vandaar het samenspel tussen de luchtschuif en margrietschijf.

Met de luchtregelaar (onderin) regel je grofweg het het temperatuurbereik, bijvoorbeeld 200-300 graden. Met de margrietschijf kan je het vervolgens binnen dit temperatuurbereik finetunen, bijvoorbeeld 230 graden. Met de margrietschijf kan je meer precies werken dan met de luchtregelaar.

Temperatuur omhoog, omlaag en stabiel houden

Zoals ik hierboven al beschreef laat je door middel van de schuifjes meer open te zetten meer lucht toe en zal de temperatuur hoger worden. Wil je omlaag in temperatuur dan laat je minder lucht toe door de schuifjes minder ver open te doen of zelfs volledig te sluiten. Laat het alleen niet te lang volledig dicht, de houtskool gaat dan misschien uit. Een stabiele temperatuur behoud je door de schuifjes in de juiste stand te zetten en er niet meer aan te komen (alleen lichtjes bijsturen).

Een aantal handvatten voor verschillende temperaturen:

  • < 120 graden: Luchtschuif op een zeer klein kiertje + margrietschijf op een zeer klein kiertje
  • 120 – 180 graden: luchtschuif op een kiertje + margrietschijf op een klein kiertje
  • 180 – 220 graden: luchtschuif op kier van een vingerdikte en de gaatjes van de margrietschijf voor de helft open
  • 250 – 350 graden: luchtschuif op de helft of volledig open en de margrietschijf volledig/half open of de gaatjes volledig open.

Bovenstaande indicaties zijn gebaseerd op het gebruik van de kamado zonder verdere accessoires zoals de plate setter (indirect schild). Gebruik je deze wel zul je wat meer lucht moeten toevoegen aangezien de luchtstroming anders is binnen je kamado. Wanneer je de plate setter koud in de kamado legt zal de temperatuur ongeveer 50 graden dalen (en komt dan langzaam weer omhoog).