Beer Can Chicken

Met een aantal geheime tips

Ingrediënten

Benodigheden

Een van de beste manieren om heerlijke sappige en malse kip te krijgen uit je kamado is de ‘Beer Can Chicken’ methode. Origineel komt deze methode van de simpele opzet om een kip op een bierblikje te zetten en zo te garen in de kamado. Het geheim is dat het bier in het blikje gaat stomen en zo de binnenkant van de kip blijft bevochtigen. Zo krijg je een super mals resultaat.

Het beste pak je geen bierblikje maar een keramische kiphouder. Deze kan je uiteraard vullen met bier, maar ook bijvoorbeeld met prosecco (lekker fris), wijn, cola, ketjap.. eigenlijk alle soorten vloeistoffen. Ook leuk om wat extra kruiden aan de binnenkant van de kip te stoppen, of in de vloeistof. Experimenteer er gerust op los!

Bereidingswijze:

  • Maak de kip eerst goed schoon. Mocht er nog bloed uit komen kan je hem spoelen aan de binnenkant.
  • Smeer de kip in met olijfolie zodat de rub goed blijft plakken. Rub de gehele kip goed in. Zowel aan de buitenkant en aan de binnenkant! Probeer ook voorzichtig met je vinger onder het velletje te komen. Als je de kip ook onder het velletje met rub insmeert trekt de smaak ook in je kip!
  • Laat hem ongeveer een uur in de koelkast staan zodat de smaak lekker kan intrekken.
  • Verwarm je kamado op 200 graden indirect met de plate setter en gooi er een stuk sinaasappel chunk in.
  • Vul de keramische kiphouder met bier of wijn en voeg stop de rozemarijn en tijm erin.
  • Snijd de citroen doormidden. De ene helft knijp je uit in de kiphouder, de andere helft gebruiken we wanneer hij klaar is.
  • Zet je kip over de keramische kiphouder en plaats deze op het rooster in de kamado.
  • Na ongeveer een uurtje is je kip klaar. De kip moet in de borst 70 graden zijn en de dijen 75 graden. Smeer hem 15 minuten ervoor even flink in met de original BBQ saus
  • Serveer je kip op een robuuste serveerplank en finish je kip door er een halve citroen op uit te knijpen.

Tip: verwarm de vloeistof eerst even voor in een pannetje of in de magnetron zodat al tegen de kook aan zit op het moment dat je de kip in de kamado zet. Zo verleng je de tijd waarin je kippetje heerlijk mals wordt door het stomen.