Aansteken van je kamado

Wat is de ideale manier om de houtskool aan te steken?

Nu je een kamado in je bezit hebt is het wel zo fijn dat je hem goed weet te gebruiken. In een aantal artikelen ga ik daarom in op temperatuurbeheersing, onderhoud en het op de juiste manier aansteken van de houtskool in je kamado. Wanneer je onderstaande stappen volgt is je kamado in 15 minuten op temperatuur en kan je starten met grillen! Ideaal dus ook om ‘s avonds voor 1 of 2 gangen je kamado aan te steken.

Hoe werkt temperatuur in je kamado?

Als eerste is het belangrijk dat je begrijpt hoe een kamado werkt. Een kamado is een keramische barbeque die weinig lucht en zuurstof nodig heeft om te werken. Door de zuurstof in de kamado gaat de houtskool branden, meer zuurstof staat gelijk aan meer ontbranding, en daarmee hogere temperatuur. Om meer zuurstof toe te voegen werk je met de schuiven onderop en bovenop je kamado, veel zuurstof is bij het aansteken hierom belangrijk. Je wilt maximale zuurstof bij het aansteken! Dus altijd de schuif onderaan helemaal open, deksel op en laten staan en ook de bovenste schuif helemaal open (of de dop eraf wanneer dit kan bij jouw kamado).

Tip 1: Start daarom altijd met een schoongemaakte kamado

Wanneer er as in je kamado achter is gebleven van de vorige sessie beperkt dit de zuurstof doorgang. Het hierom belangrijk dat je voor het opnieuw aansteken je kamado altijd even as vrij maakt. Des te makkelijker is de temperatuur te beheersen én des te sneller is jouw kamado op temperatuur. Houtskool gebruik je steeds opnieuw in je kamado. Het schoonmaken is heel makkelijk en kan grofweg op twee manieren:

  1. Roer met een aspook door de houtskool die is achtergebleven na je laatste stooksessie. De as valt door de dubbele bodem en daar schraap je de as langs de onderste ventilatie schuif eruit. Sommige kamados zoals de Kamado Joe hebben een handige aslade, waar de as in valt en je deze er dus gemakkelijk uit kunt halen. Big Green Egg heeft weer een handige asschep die je kunt gebruiken om het as in te schuiven. Bij veel kamados wordt een passende aspook standaard meegeleverd.
  2. Met behulp van de Kick Ash Basket wordt het leven een stuk gemakkelijker. Dit kolenmandje plaats je onderin de kamado en vervolgens gaan hier de kolen in. Aan het begin van de stooksessie haal je het mandje eruit met de kolen, je schud het uit boven een doos of vuilnisbak goed door elkaar en al het as en het gruis wat je niet opnieuw wilt gebruiken valt door de spijlen van het mandje eruit. Mandje gaat er terug in, wat kolen erbij en je bent klaar voor de volgende stap (zie ook de video), het aansteken. De Kick Ash Basket heeft daarnaast ook als voordeel dat de temperatuur van je kamado beter te beheersen is, er zit namelijk meer zuurstof onderin je kamado door het mandje.

Welke manier jij handig vindt kun je het beste zelf bepalen uiteraard.

Tip 2: Gebruik de juiste brandstof in je kamado, enkel natuurlijke producten

Welke brandstof je gebruikt kan ook de manier van aansteken beïnvloeden. Ik ga nu niet teveel in op welke brandstof en waarom, dit leg ik allemaal binnen dit artikel uit: de beste houtskool in je kamado. In het kort is het belangrijk dat je enkel natuurlijke, ecologische producten gebruikt in je kamado. Chemische producten trekken namelijk in je keramiek en geven een vieze smaak.

Gebruik daarom geen briketten in je kamado, maar kwaliteits houtskool van zware kwaliteit met hoge dichtheid, hier heb je namelijk lang plezier van. Onze #1 houtskool is de Gamhar houtskool van Smokin’ Flavours. Deze is neutraal qua smaak (smaak voeg je namelijk toe met rookhout) en is knetterhard waardoor je hogere temperatuur kunt bereiken en zelfs 10 uur op 200 graden kunt grillen op één lading! De grote blokken helpen ook weer de zuurstof in je kamado, waardoor temperatuurbeheersing makkelijk wordt. Win-win-win dus!

Om de houtskool daadwerkelijk aan te maken gebruiken wij aanmaak wokkels. Dit zijn houtkrullen met een natuurlijke bijenwas erin verwerkt. Door de bijenwas branden ze hevig én lang (ongeveer 7-8 minuten). Een bruin geperst blokje zonder een bijenwas is veel minder krachtig en brand daardoor minder hevig.Een andere methode is het gebruiken van een looftlighter. Hiervoor heb je wel stroom nodig bij je kamado. De looftlighter gaat extreem hete lucht produceren waardoor de houtskool aangaat. Mijn ervaring is dat dit goed werkt bij wat lichtere houtskool maar minder goed bij de zwaardere houtskool die ik juist zo graag gebruik. Lees er alles over in dit artikel.

Stappenplan kamado aansteken

In onderstaande stappen ga ik uit van de hoge kwaliteit houtskool zoals hierboven beschreven en de aanmaak wokkels.

  1. Zet de onderste schuif en de bovenste schuif helemaal open (of haal de dop eraf wanneer dit kan). Vul je kamado voor ongeveer de helft met houtskool.
  2. Maak een grote kuil in je houtskool, draai 2 a 3 wokkels goed uit elkaar en leg ze in de kuil zover mogelijk uit elkaar.
  3. Bouw een luchtige toren boven de wokkels. Steek dan de wokkels aan, het is de bedoeling dat de vlammen die ontstaan lekker door de houtskool heen gaan en de houtskool aansteken. Krijg je veel witte rook? Dan stikt de wokkel en is je toren niet luchtig genoeg, of je hebt de wokkel niet voldoende uit elkaar gedraaid.
  4. Laat de deksel open staan tot de wokkels zijn uitgebrand (ongeveer 7-8 minuten). Doe vervolgens het deksel dicht en laat je kamado op temperatuur komen.

Ready! Regel de temperatuur met de schuifjes en zet de accessoires erin die je wilt gaan gebruiken zoals de plate setter. Ga je aan de slag met een hoge temperatuur voor bijvoorbeeld een pizza, stook je kamado dan lekker door en zet de plate setter er later in. Ga je slow cooken is het belangrijk om vrij direct de plate setter erin te zetten om de temperatuur laag te houden.

En het doven van je kamado dan?

Da’s eigenlijk het makkelijkste: gewoon alle schuifjes, onderaan en bovenaan helemaal dicht en de houtskool dooft vanzelf. De zuurstof is namelijk vrijwel direct op en de houtskool heeft zuurstof nodig om te branden. Je kamado zal nog wel even warm blijven, aangezien alle warmte in het keramiek is getrokken. De volgende keer gebruik je dezelfde houtskool opnieuw bij je volgende sessie.