Kamado kopen advies

Tips & advies met betrekking tot het kopen van een kamado BBQ

Ben je enthousiast over de kamado en overweeg je er een te kopen? Superleuk! Wij helpen je daar graag mee. Hieronder leggen we je alvast de basis van het principe kamado koken uit. Daarna zit je waarschijnlijk nog met vervolgvragen, contacteer ons hiervoor gerust. We zijn bereikbaar via e-mail, whatsapp en telefoon. En uiteraard binnen onze uitgebreide showroom in Roosendaal.

Wat is een kamado?

Een kamado is een kooktoestel gemaakt van hoogwaardig keramiek en komt oorspronkelijk uit het oude Azië. Hier zijn kamado’s gevonden die wel 3000-4000 jaar oud zijn! De vorm die we vandaag nog steeds kennen komt uit het zuiden van Japan en betekent letterlijk fornuis. De ronde pot van gebakken klei werd vooral gebruikt om rijst in te stomen bij rituelen en ceremonies. Na de tweede wereldoorlog namen Amerikaanse soldaten de kamado mee terug naar Amerika en hier werd het product  door ontwikkeld naar de kamado’s die we nu kennen.

Kamado kopen: keramiek versus metaal

Een kamado is dus gemaakt van keramiek. Dit is het grote verschil ten opzichte van metalen BBQ’s zoals bijvoorbeeld Weber, Napoleon en Outdoorchef. Keramiek houdt de hitte veel beter vast door het hoge isolerende vermogen en de dubbele wand. Het is als het ware een oven. Met de plate setter maak je er zelfs een volwaardige heteluchtoven van met een perfecte, gelijkmatige hete luchtstroom. Het temperatuurbereik is binnen de Kamado vele malen hoger en meer precies dan met een metalen BBQ, met de luchtschuiven kan je de temperatuur perfect regelen!

Door deze eigenschappen ben je ook op de hittestraling van het keramiek aan het koken in plaats van enkel op de hitte van de kolen. Dit heeft als voordeel dat je gerechten veel meer smaak krijgen, sappigheid behouden en je meer kooktechnieken tot je beschikking hebt.

Veelzijdig in gebruik

Een kamado kan alles wat je in de keuken in de oven, op het fornuis en op de grill zou kunnen maken. Het is ontzettend veelzijdig. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Grillen. De perfecte steak, vis en heerlijke groenten.
 • Bakken. Van appeltaart tot lasagne tot een pizza (vergelijkbaar met een Italiaanse houtoven)
 • Stoven. Een kruidige winterse stoof uit de Dutch Oven of ga je liever voor een klassieke coq au vin?
 • Koken. Mossels, sauzen, soepen..
 • Roken. Van koud gerookte zalm tot het roken van een rib eye met stukken van een eiken wijnvat uit de Bordeaux!
 • Slow cooken. 12 uur langzaam gegaarde pulled pork om je vingers bij af te likken!

De brandstof in een kamdo is houtskool, er kan ook rookhout toegevoegd worden voor extra smaak. Naast de keramische buitenschaal is er ook een keramische binnenschaal in de kamado geplaatst. Hierdoor ontstaan er meerdere isolatielagen wat zorgt voor een optimale luchtcirculatie en warmteretentie. Een kamado is ontzettend veelzijdig en kan een hele buitenkeuken vervangen. Ideaal voor bakken, grillen, stoven, koken, roken en.. slow cooken!

Gevaar van online vergelijken

Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende merken en we begrijpen heel goed dat je ze met elkaar wilt vergelijken. Er schuilt hier wel een punt van aandacht in. Ieder merk heeft een sterke marketing afdeling en redelijk wat content is beïnvloed hierdoor. Daarnaast kan je veel gebruikerservaringen vinden van de verschillende merken en types. Het gevaar daarin is dat gebruikerservaringen vaak zonder referentiekader zijn: je hebt 1 merk thuis staan en bent daar enthousiast over en laat dat blijken. Helemaal terecht want er worden hele mooie gerechten gemaakt, echt iets om trots op te zijn! Maar een goede vergelijking tussen de verschillende merken, waar jij naar op zoek bent, is dit niet.

Ons assortiment & merken

Wij voeren een erg breed assortiment van diverse merken, samengesteld op basis van een goede prijs/kwaliteit verhouding van de merken. Alle modellen van de merken kamado’s zijn te zien, voelen en proberen in de grootste showroom van Nederland en België. Er zit namelijk best wat verschil tussen de verschillende merken! Doordat we ruim 10 jaar professionele ervaring hebben, kunnen we je voorzien van goed advies en kan je zelf een weloverwogen keuze maken. We gebruiken de kamado vrijwel iedere dag en doen niets anders. Uit praktijkervaring kunnen we je adviseren, dus wat zijn nu echt de verschillen tussen de verschillende merken in de praktijk?

Naast de kamado’s en de accessoires zijn we continu op zoek naar nieuwe merken en accessoires om aan ons assortiment toe te voegen. Hierdoor hebben we een ruim en volledig assortiment van een groot aantal merken met handige accessoires, smaakmakers, kook/bbq tools en boeken op voorraad en direct beschikbaar. check voor meer informatie over het volledige assortiment de website van het BBQ Experience Center.

De verschillen tussen de merken

Je hebt ontelbaar merken tegenwoordig, dit is een logisch gevolg van een meer volwassen geworden markt. Vergelijk het maar met auto’s: hoeveel automerken heb je wel niet? Ze brengen je allemaal van A naar B maar toch kiezen mensen liever voor een Duitse auto en andere voor een Aziatische auto. Hetzelfde met kamado merken: jouw voorkeur en wensen bepalen welk merk kamado je neemt.

Op internet lees je veel gebruikerservaringen van individuele mensen, het nadeel hiervan is dat veel mensen geen referentie kader hebben. Ze hebben een kamado gekocht, zijn er super blij mee en bevelen het iedereen aan. Helemaal terecht want ze maken de mooiste gerechten! Maar jij staat nu voor de keuze: welk merk past bij mij?

Grofweg doen we een vergelijking op de volgende vlakken:

 • Kwaliteit keramiek
 • Kwaliteit afwerking
 • Gebruiksvriendelijkheid & temperatuurcontrole
 • Service & garantie
 • Prijs/kwaliteit
 • Herkomst

Kwaliteit keramiek

Met een kamado koop je een keramisch kooktoestel. De kwaliteit van het keramiek bepaalt voor een groot gedeelte de prijs. Met een betere kwaliteit keramiek heb je een beter toestel. Voordelen zijn bijvoorbeeld het langer mee gaan van de kamado, de temperatuur is beter te controleren, verbruikt minder houtskool, gaat minder snel kapot, etc. Kwaliteit van keramiek kan je gedeeltelijk zien & voelen maar in praktijk kan je het het beste ervaren. Daarom geven wij workshops waarin je op alle merken zelf aan de slag kunt gaan om de verschillen te ervaren.

Een mooie test die we laatst hebben gedaan is de kamado’s op 300 graden zetten en terug koelen naar 200 graden. Je ziet dat de ene kamado hierin veel sneller is dan de andere. Hoe komt dat nu? Bij een slechtere kwaliteit keramiek gaat er veel warmte in de steen zitten, een betere kwaliteit keramiek weerkaatst de warmte. Dus bij een slechtere kwaliteit keramiek ben je in feite de steen aan het terug koelen, bij een betere kwaliteit ben je de houtskool minder hard aan het laten branden. Dat laatste gaat uiteraard vele maten sneller, denk maar eens na hoe lang je huis warm blijft na een warme zomerdag.

Kwaliteit afwerking

Hiermee bedoelen we de algehele afwerking van de kamado. Hoe is de afwerking van de andere niet-keramische onderdelen? Bijvoorbeeld de meegeleverde accessoires, de dop, het onderstel, de zijplankjes, etc. Welke materialen zijn er gebruikt? Wanneer deze kwaliteit minder is gaat de kamado minder lang mee en zul je eerder onderdelen moeten vervangen, heb je een mindere uitstraling en/of werkt het minder makkelijk.

Gebruikersvriendelijkheid & temperatuur controle

De kwaliteit van een kamado, de acessoires en nog andere zaken bepalen de gebruiksvriendelijkheid. Hoe werkt de kamado in de praktijk? Hoe makkelijk is het om accessoires zoals de plate setter en een rooster te wisselen? Het schoonmaken? Dat soort zaken. En uiteraard hoe makkelijk is de temperatuur in te stellen, hoe stabiel blijft hij op die temperatuur, hoe snel is hij op de gewenste temperatuur en misschien het belangrijkste: hoe snel koelt hij af.

Service & garantie

Een belangrijk onderdeel, je koopt een kamado namelijk niet voor een paar jaar. Hierin zie je een aantal grote verschillen. Bepaalde merken kiezen ervoor om veel te investeren in (eigen) mensen en zo een uitmuntende service te bieden. Bij ons is de service die je krijgt ook anders per merk. Een Big Green Egg zetten we gratis voor je in elkaar en rollen we zo je tuin in, een ander merk dien je zelf te monteren en komt via pallet vracht.

Prijs/kwaliteit verhouding

Wij hebben ons assortiment prijs/kwaliteit opgebouwd, dus vinden bij ieder merk en model de prijs/kwaliteit in principe in verhouding. Dit is ook de reden dat we een strenge selectie hebben over welke merken we voeren. Prijs/kwaliteit moet in verhouding zijn, maar het is ook belangrijk dat een merk een lokale organisatie heeft voor de service & garantie afhandeling en er gewoon serieus in zit met jarenlange ervaring. Je ziet tegenwoordig zoveel merken wat feitelijk niet anders is dat een Auplex kamado met een ander logo…

Herkomst van de kamado: Amerika of China?

Qua herkomst van de kamado kan je al een groot verschil zien: Big Green Egg komt uit Amerika (keramiek wordt gemaakt in een met NASA gedeelde fabriek in Mexico), eigenlijk alle andere merken die wij hebben komen uit China. Je hebt daar de mega Auplex fabrieken waar vrijwel alle imitatie kamado’s vandaan komen. Maar met een goede imitatie hoeft niets mis te zijn.

Big Green Egg

Het oudste merk kamado’s is Big Green Egg en dit merk je. Big Green Egg heeft meer dan 46 jaar ervaring en het product is gedurende deze periode door ontwikkeld. Big Green Egg is het meest bekende merk en niet voor niets, qua kwaliteit, service en garantie is dit nog steeds ongeëvenaard. Wanneer je een Big Green Egg koopt weet je zeker dat je goed zit met de hoogste kwaliteit. Ze brengen pas iets nieuws uit wanneer ze er zeker van zijn dat het het Big Green Egg kwaliteitsniveau is. 

Highlights

 • Levenslange garantie op alle keramische onderdelen
 • Garantie opvolging gaat vlot en wordt door onszelf gedaan
 • Hoogste kwaliteit materialen (kwarts keramiek, gedeeld patent met NASA)
 • Grillrooster maten: XXL (74cm), XL (61 cm), Large (46 cm), Medium (38 cm), Small (33 cm), MiniMax (33cm), Mini (25 cm)
 • Zeer ruim assortiment accessoires

Voor Big Green Egg hebben wij een speciale website www.beleefgreenegg.nl.

Kamado Joe

De marktbenadering van Kamado Joe is dat zij het meest innovatieve kamado merk willen zijn. Dit zie je in veel van hun marketing en communicatie maar ook in het product zelf. De hoeveelheid innovaties die zijn doorvoeren zijn enorm. Dit gaat in onze ervaring wel ten koste van de algehele kwaliteit, we zien dit in het aantal garantie gevallen. Dit is bij Kamado Joe hoger dan bij Big Green Egg bijvoorbeeld. 

Het hoofdkantoor zit in Amerika, maar de kamado’s worden in China gemaakt. Kamado Joe heeft over langere periode veel kennis en ervaring op gedaan. Ze zijn erg actief met het doorontwikkelen van het product om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. Prima prijs/kwaliteit verhouding, vooral wanneer je nagaat wat je er standaard allemaal al bij krijgt. 

Highlights

 • Levenslange garantie op alle keramische onderdelen
 • Afhandeling van garanties wilt nog wel eens op zich laten wachten door Kamado Joe
 • Hoogste kwaliteit materialen
 • In totale afwerking kan het wat beter
 • Grillrooster maten: Big Joe (61cm), Classic (46cm) en Junior Joe (35cm)
 • Zeer compleet en gebruiksklaar geleverd

Lees meer over Kamado Joe

The Bastard

Het Nederlandse merk The Bastard is met zijn no-nonsense karakter een mooi voorbeeld van puur, eerlijk dutch design. Gemaakt van de goede materialen en makkelijk in gebruik. Lekker ongecompliceerd, stoer, kwalitatief, veelzijdig en voor iedereen. Prima prijs/kwaliteit verhouding. Wordt gemaakt in China. 

Beschikbaar in (mat)zwart met 20 jaar garantie. De garantie geeft wel een vertekend beeld: 20 jaar is enkel van toepassing op de buitenschil, de binnenschil heeft bijvoorbeeld maar 2 jaar. Verder zie je op alle onderdelen een verminderde garantie ten opzichte van Big Green Egg en Kamado Joe. In de showroom hebben we een A4 hangen met een eerlijke garantie vergelijking: we vergelijken de garantie voorwaarden plus onze ervaringen zoals snelheid, doorlooptijd en coulance. 

Highlights

 • 20 jaar garantie buitenschil, 2 jaar binnenwerk
 • Afhandeling van garanties wilt nog wel eens op zich laten wachten door The Bastard
 • Hoogwaardige materialen zoals cordieriet keramiek en RVS
 • Grillrooster maten: Large (47cm), Medium (42cm), Compact (33cm) en Small (26 cm)
 • Ruim en volledig assortiment accessoires

Lees meer over The Bastard.

HoCooker

Er is geen andere kamado met deze kwaliteit voor deze lage prijs en bovendien met levenslange garantie op het keramiek! De HoCooker blinkt hiermee uit. De HoCooker is gemaakt van cordieriet keramiek en kan zich daarmee meten met andere merken, maar de prijs is erg laag. Wordt gemaakt in China en is een verbeterde variant van de Auplex kamado.

Highlights

 • Levenslange garantie op keramische onderdelen
 • Prima/hoogwaardige materialen zoals cordieriet keramiek en RVS
 • Kwalitatief prima, maar haalt het niet bij de premium merken.
 • Afhandeling van garanties wilt nog wel eens op zich laten wachten door HoCooker
 • Grillrooster maat Large (49,5 cm)
 • Zeer compleet geleverd

Lees meer over HoCooker

Grill Guru Classic & Elite

De Grill Guru Elite is een complete keramische BBQ, er wordt standaard aardig wat bijgeleverd. Deze gladde kamado BBQ is gemaakt van hoogwaardig cordieriet keramiek en helemaal afgewerkt met hoogwaardig RVS. De Elite wordt zeer compleet geleverd met bijvoorbeeld een regenhoes, multi cooking systeem, as pook en zijtafels. Wat prima is voor deze prijs. 

Wanneer je niet teveel geld uit wilt geven maar toch een complete Kamado wilt hebben is de Grill Guru Classic interessant voor je vanwege de gunstige prijs/kwaliteitverhouding! De classic wordt compleet geleverd met al diverse accessoires en wordt deels geassembleerd geleverd.

Grill Guru wordt in China gemaakt.

Highlights

 • 5 jaar beperkte garantie
 • Unieke gladde afwerking
 • Prima materialen zoals cordieriet keramiek en RVS
 • Kwalitatief prima, maar haalt het niet bij de premium merken.
 • Grillrooster maten: Large, Medium en Small 
 • Zeer compleet geleverd

Lees meer over Grill Guru.

Hoe nu verder?

We hopen je een beetje inzicht te hebben gegeven in de voor- en nadelen van de verschillende merken. Het beste advies wat we kunnen geven is om het zelf te ervaren. Juist om deze reden geven we speciale kamado workshops op verschillende merken zodat je de verschillen tussen de merken zelf kunt ervaren en daarna je eigen keuze kunt maken. De kamado workshop kan je van ons cadeau krijgen bij aanschaf van een kamado dus kost je ook nog eens niets!

Je bent altijd van harte welkom in onze uitgebreide showroom in het BBQ Experience Center, de grootste kamado showroom van Nederland en Belgie.